Una de cada tres morts sobtades inexplicades en persones menors de 50 anys responen a una causa genètica, segons demostra l’estudi Mort sobtada a Catalunya (Moscat). El document reflecteix que cada any hi ha prop de 100 morts de les quals els forenses no poden identificar la causa, i conclou que, en el 30% d’aquests casos, l’explicació és genètica.
La mort és el primer símptoma de la malaltia, però es pot diagnosticar i prevenir
L’estudi, liderat pel doctor Ramon Brugada, ha permès establir una alerta als familiars de les víctimes per mort sobtada en trobar el vincle genètic. Per aquest motiu es recomana a les famílies que se sotmetin a proves diagnòstiques al centre mèdic més proper, per detectar si comparteixen la patologia genètica i així evitar riscos. Brugada ha lamentat les segones o terceres morts d’aquest tipus dins una mateixa família a causa de la falta de conscienciació, ja que, segons assegura, amb supervisió mèdica es poden evitar morts posteriors d’aquest tipus, tot i que la malaltia no presenti símptomes previs. “Assumeixen que les morts sobtades en gent jove són culpa del destí, de la mala sort, i que havia d’ocórrer, i això és una llàstima”, reflexiona. El doctor Brugada ha advertit també que els joves amb vincles genètics que practiquen esport, i de manera federada, se sotmetin a electrocardiogrames, ja que en alguns casos la pràctica esportiva resulta nociva per a alguna d’aquestes malalties, i pot provocar que es precipiti la mort sobtada.
Dels 400 casos estudiats, un 70% corresponen a víctimes de la mort sobtada d’entre 30 i 50 anys; un 10% tenien entre 20 i 30 anys; un altre 10% correspon a menors de 10 anys, i el 10% restant, a nens de menys d’un any.
Aquest estudi va començar l’any 2012 i ha estat elaborat per l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i l’Obra Social La Caixa a través del Centre de Genètica Cardiovascular. Actualment les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a occident i la primera causa d’hospitalització.